Disclaimer

De meningen ge-uit door medewerkers en studenten van de TU Delft en de commentaren die zijn gegeven reflecteren niet perse de mening(en) van de TU Delft. De TU Delft is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van hetgeen op de TU Delft weblogs zichtbaar is. Wel vindt de TU Delft het belangrijk - en ook waarde toevoegend - dat medewerkers en studenten op deze, door de TU Delft gefaciliteerde, omgeving hun mening kunnen geven.

De morgenstond …

Soms begint de dag erg mooi. Zoals toen dinsdag de QS ranking verscheen. Mijn twittertijdlijn stond vol met berichtjes zoals ‘TU Delft stijgt op wereldwijde ranglijst universiteiten’, met linkjes naar allerlei artikeltjes over de nieuwe QS ranking. Het resultaat van een zwaar PR-offensief? Nee, we plaatsten alleen om 1 uur ’s nachts (toen het embargo afliep) een bericht op onze website. Misschien maakte dat het verschil, dat we de eerste bron waren?

Blijkbaar zag ANP ons bericht en werd het via hen verder verspreid. In de media herkende ik niet alleen de kop, maar ook de toelichting uit ons bericht: de flinke verschuivingen in de ranglijst dit jaar hebben (deels) te maken met een verfijning van de manier waarop de universiteiten worden beoordeeld en de lijsten worden samengesteld. Daardoor stijgen TU’s en dalen bijvoorbeeld universiteiten met een medisch centrum.

Wanneer de QS ranking verschijnt, proberen we onze achterban te informeren met een bericht op onze website. Of we nu stijgen of dalen, we proberen een informatief bericht te maken, met een rustige toon. Vandaar ook dat we vrij prominent melding maakten van de veranderingen in de methodiek. We sturen het verder niet rond als persbericht.

nachtwerk

Er was dus geen slim PR-offensief dat tot die mooie stukjes in de media en op Twitter leidde. Alleen een stukje in alle vroegte op de website leverde dit op. Nu.nl, NOS online en Teletekst, Volkskrant en Trouw. Later volgden oa RTL Nieuws en AD met een andere insteek – Universiteiten dalen op lijst – en voegde Nu.nl nog een artikel toe: UvA beste Nederlandse universiteit.

Deze storify laat met een kleine selectie van tweets het verloop van het verhaal daar zien. Om 5u ’s ochtends was de QS zelfs trending topic.

Be Sociable, Share!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© 2011 TU Delft